KHAO LAK: Pitkiä palmurantoja ja banaanipannukakkua

by admin

Thaimaan kostea lämpö huumaa taas, kun astumme lentokoneen ovesta villapaidat päällä ulos. Nappaamme kylmät juomat mukaan. Etukäteen tilaamamme taksi heittää meidät tunnissa Phuketin lentokentältä Khao Lakiin 1000 bahtilla.

Khao Lak ylittää odotuksemme. Meillä oli omatoimimatkailijoina paikan suhteen hiukan ennakkoluuloja, koska se on suosittu pakettimatkakohde.

Khao Lakin pääkylä Bang La On.

Ravintola Mojo, Bang La On -kylä

Syömme tuloiltana Mojo-ravintolassa vihreää currya. Enemmistö alkuillan asiakkaista taitaa olla suomalaisia eläkeläisiä ja lapsiperheitä.

Ei ihme, sillä Khao Lak on rauhallisen ja turvallisen tuntuinen lomakohde. Se on myös varsin kaunis paikka. Silmänkantamattomat hiekkarannat ovat Thaimaan hienoimpia. Meitä viehättää erityisesti seudun viidakkomainen vehreys.

Khao Lakissa viihtyvät myös sukeltajat. Similanin saarta kehutaan Thaimaan parhaaksi sukelluskohteeksi. Suosittu retkikohde on myös Surinin saaret, jossa käymme snorklaamassa. Saarella asuu kalastajakansa, jonka koti on meri. Kun tsunami lähestyi, he aistivat vaaran, lähtivät merelle ja pelastuivat.

Kalastajakylä Surinin saarella.

Tuliaisillallisen jälkiruuaksi syömme katukeittiössä paistettua banaanipannukakkua.  “Vaarallisen hyvää”, toteamme kun syömme pannukakkua jo kolmantena iltana peräkkäin.

Häiritsevintä Khao Lakissa on liikenne. Kylän läpi kulkee leveä valtatie, jossa autot ajavat turhan kovaa. Katua ylittäessä pitää olla erityisen varovainen. Mopo on kätevin tapa tutustua Khao Lakin moniin rantoihin, mutta kannattaa olla tarkkana risteyksissä.

Khao Lakin pääkylä.

Mopolla rannalta toiselle.

Khao Lakissa on valinnanvaraa: majapaikkoja on ainakin kahdeksalla rannalla. Jos haluaa olla lähellä vilkasta iltaelämää, on parasta yöpyä Nang Thong tai Bang Niang -rannalla. Molempien takana on iso kylä, joissa on paljon ravintoloita ja kauppoja.

Itse yövymme Nang Thong -rannalla, lähellä Khao Lakin pääkylää Bang La Onia. Rannan taustalla höyryävä sademetsä tekee siitä mielestämme Khao Lakin kauneimman rannan.

Majapaikan valinta on ollut meille Khao Lakissa vaikeampaa kuin monissa Thaimaan kohteissa. Täällä on mistä valita, mutta monet hotellit ovat suuria ja persoonattomia. Ensimmäisellä kerralla yövyimme suuressa Sensimar-hotellissa. Se on ihan hyvä, mutta toisella reissulla päätämme kokeilla jotain erityisempää.

Khaolak Paradise Resort.

Thaimaassa monien hotellien nimissä on paradise-sana. Tällä kertaa hotellin voi jopa sanoa olevan nimensä veroinen. Khaolak Paradise -hotellin puitteet ovat Khao Lakin ja jopa koko Thaimaan hienoimmat.

Tien varressa olevan hotellin vastaanotto on sademetsän siimeksessä. Alas rantaan ja bungaloweille kuljetaan sademetsän läpi.

Khao Lakin vuorten sademetsä on komeimmillaan juuri tällä kohtaa rantaa. Siniseltä uima-altaalta avautuva vihreä maisema on maagisen kaunis. Puutarhan bungalowit lähes uppoavat vihreyteen. Hiekkarantaa reunustaa täydellinen palmurivistö. Todellinen paratiisi.

Khaolak Paradise Resort.

Khaolak Paradise Resort.

Khaolak Paradise Resort.

Khaolak Paradise Resort.

Paratiisilla on myös hintansa. Khaolak Paradise taitaa olla Nang Thong -rannan kallein hotelli. Yö rantabungalowissa maksoi noin 350 euroa marraskuussa 2017.

Yleensä emme näin paljon yöstä maksa, mutta halusimme kokeilla, onko paratiisi hintansa väärtti. Miljöönsä puolesta paikka on elämys, mutta majoitus on mielestämme ylihintainen.

Rantabungalow, Khaolak Paradise Resort.

Rantabungalow, Khaolak Paradise Resort

Rantabungalow on ylellisen tilava, mutta tyyliltään hiukan vanhanaikainen ja tunkkainen. Kotoiselta ja viihtyisältä se ei meistä tunnu. Hiukan edullisemmat puutarhan bungalowit ovat melko samanlaisia, mutta niiden ympäristö on viihtyisämpi. Edullisin vaihtoehto ovat deluxe-huoneet kauempana rannasta.

Koko Khaolak Paradise -hotellin tyylissä ja tunnelmassa on jotain pysähtynyttä. Se voi johtua myös hotellin vieraista. Se ei silti vähennä paikan kauneutta.

Illallispaikan löydämme aivan hotellin vierestä. Rantaravintola Andaleaan kannattaa mennä auringonlaskun aikaan ja tilata paistettu kala ananaskastikkeessa.

Paistettua kalaa ravintola Andaleassa.

Ravintola Andalea.

Aamulla pakkamme reppumme jo seitsemältä ja lähdemme mittaamaan rantaa. Khao Lakissa on Thaimaan pisimmät yhtämittaiset rannat.

Kun aurinko on vielä vuorten takana, on rannalla miellyttävä kävellä. Päivän noustessa ja hiekan kuumentuessa asetan yhä uusia määränpäitä: ”Katsotaan vielä mitä tuon niemen takana on ja jäädään siihen sitten…”

Memories Beach -baari, Pakarang Beach.

Pakarang-rannalla on Memories-baari, joka on perustettu tsunamissa kuolleiden muistolle. Nautimme siellä soodat aamupäivän varjossa.

Tsunami iski tuhoisimmalla voimalla juuri Khao Lakin matalille rannoille. Siellä kuoli tapaninpäivänä 2004 noin 4000 henkeä, joista lähes 200 oli suomalaisia. Vaikka tsunamista ei enää juuri näy fyysisiä merkkejä, palmun alla käy silti mielessä: ”Tuolta se tuli”.

Bang Niangin kylässä on poliisivene, joka kulkeutui hyökyaallon mukana kilometrin päähän meren rannasta. Veneen ympärille on perustettu tsunamin muistopuisto. Lähistöllä on myös tsunamimuseo.

Mitä pohjoisemmaksi Khao Lakin rantaa kävelemme, sitä hienommaksi hiekka käy. Hienoimmillaan se on White Sand Beachilla.

White Sand Beach.

Hierontapaikka Pakweep-rannalla.

Iltapäivän puolella olemme jo melkein rannan toisessa päässä, lähes 20 kilometriä käveltyämme. Varvastossuilla ei pitäisi näin pitkästi kävellä.

Lepäilemme iltapäivän kuumuudessa puun alla lähes autiolla Bangsak-rannalla. Auringon laskiessa käymme hieronnassa ja syömme päälle Krua Thai -rantaravintolassa ilta-aterian, grillattun Red Snapper -kalan maukkaine kastikkeineen. Sitten hurautamme taksilla hotelliimme.

Lue myös

Lähetä kommentti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Hyväksy Lue lisää