KOH KOOD: Luksusta viidakkosaarella

by admin

Finnairin Airbus A350 laskeutuu tuskastuttavan hitaasti Bangkokin Suvarnabhumin kentälle. Laskemme minuutteja seuraavan koneen lähtöön.

Meillä on parikymmentä minuuttia aikaa, kun pääsemme vihdoin koneen putkesta ulos. ”Trat, Trat”, huudamme ja meitä viitotaan eteenpäin. Lähdemme juoksemaan. Edessä on käytävä, jonka päätä ei näy.

Bangkok Airwaysin Tratin-koneen lähtöportti on jo kiinni, mutta meidät kyyditään pikavauhtia lähtövalmiiseen koneeseen. Varvaskenkiin ja sortseihin sonnustautuneet matkustajat tuijottavat, kun puuskutamme villapaidoissamme koneeseen. Matka Koh Koodille voi alkaa.

Koh Koodin satama.

Koh Kood on monelle kokeneellekin Thaimaan-kävijälle tuntematon. Useimmat suuntaavat Bangkokista etelän tuttuihin lomakohteisiin Phuketiin, Krabille, Koh Samuille. Kood on toisessa suunnassa, lähellä Kambodzhan rajaa. Syrjähyppy sinne kannattaa tehdä. Koh Kood kuuluu omalla listallamme Thaimaan kolmen parhaan kohteen joukkoon.

Ensin tunnin lentomatka Bangkokista Tratiin, siitä tunti taksilla ja vielä puolentoista tunnin lauttamatka. Kun vihdoin saavumme Koh Koodin satamaan, vastassa on auringossa kuivattujen katkarapujen sankka katku. Teemme taksimiehille nopeasti selväksi määränpäämme: ”Tinkerbell, Tinkerbell”.

Taksin lavalta näemme tulleemme rauhalliselle viidakkosaarelle. Kyyti saaren toiselle laidalle kestää parikymmentä minuuttia.

Klong Chao Beach, Tinkerbell Resort.

Tinkerbell Resort, Klong Chao Beach.

Iltapäivä on pitkällä, kun tulemme majapaikkaamme. Laukut kannetaan tyylikkääseen ja tilavaan rantabungalowiin. Meren puolella on pieni puutarha. Hyvä syy tulla Koh Koodille on Thaimaan kirkkaimmat vedet.

Pieni bungalow-hotelli Tinkerbell on mielestämme viehättävimpiä majapaikkoja Thaimaassa. Jo vastaanotto luo kotoisan ja paratiisimaisen vaikutelman. Keinutuoleista avautuu näkymä valkohiekkaiselle palmurannalle ja turkoosille merelle.

Lepäämme matkan rasituksista uima-altaan isoissa pyöreissä lepotuoleissa. Ihailemme, miten hyvin päivänvarjot sopivat meren ja palmujen väreihin. Leppeä merituuli ja suhisevat palmut vaivuttavat meidät miellyttävään horrokseen.

Tinkerbell Resort.

Tinkerbell Resort, Koh Kood. Kuva: Mila Hyytinen

Tinkerbell Resort, Koh Kood.

Tinkerbell Resort, Koh Kood. Kuva: Tuomas Hyytinen

Tinkerbell Resort, Koh Kood.

Tinkerbell Resort.

Hämärtää jo, kun kova nälkä ajaa ylös. Haemme taskulampun bungalowista ja lähdemme etsimään pienestä kylästä ruokapaikkaa. Koh Koodin lumoa on, että siellä ei ole katuvaloja. Pimeässä sammakot kurnuttavat ja sirkat sirittävät. Ilma on suloisen pehmeää.

Syömme Thaimaan suosikkejamme, Papaya-salaattia ja Tom Yam -keittoa. Samalla mietimme, mikä meitä tänne vetää.

Tom Yam -keitto.

Papaya-salaatti.

Thaimaassa pääsee kertaheitolla irti arjesta, toiseen todellisuuteen. Jo lentokoneesta tullessa vastaan lyövä lämpö aiheuttaa pienen shokin. Tulinen Tom Yam -keitto nostaa hien otsalle ja kiihdyttää aineenvaihduntaa miellyttävästi. Emme ole auringonpalvojia; hienohiekkaiset palmurannat eivät yksin riitä. Meitä viehättävät Thaimaan rehevä vihreys, värikkäät kukat, kylät, äänet ja tuoksut. Ja mopoilu!

Aamiaisen jälkeen vuokrataan mopo. Koh Kood on kuin luotu mopoiluun. Mäkistä viidakkosaarta halkovat hyväkuntoiset betonitiet. Autoja ei juuri ole.

Koh Kood.

Matkailujutut hehkuttavat, että Koh Kood kuuluu Thaimaan viimeisiin turmeltumattomiin saariin. Se on totta. Kood ei ole vielä pakettimatkakohde. Turistijoukot eivät ole ehtineet täyttää saarta. Viidakon halki mopoillessaan voi kuvitella olevansa autiolla saarella.

Täällä pääsee lähelle luontoa. Tielle näyttää pudonneen vihreä oksa. Juuri ennen sen yliajamista tajuan, ettei se ole oksa. Vihreä käärme nostaa päänsä. Painan kaasua ja pysähdymme hetken päästä vetämään henkeä.

Rauhallisella, jopa uneliaalla saarella on myös nähtävää. Ehdoton mopoilukohde on kalastajakylä Ao Yai. Ajamme sinne lounaalle saaren poikki noin 10 kilometrin matkan.

Ao Yain kalastajakylä.

Ravintola Seafood.

Paistettua kalaa ananaskastikkeessa Seafood-ravintolassa.

Kalastajakylä on meren päälle rakennettu. Paikoin kävelysillan laudat näyttävät olevan romahtamaisillaan. Kylän lapset hyppivät sillalta uimaan.

Etsimme houkuttelevinta ravintolaa. Kylän perällä olevan ravintolan katolla lukee Seafood. Väki makoilee riippumatoissa, on keskipäivän siesta, mutta lounas silti järjestyy. Syömme paistettua kalaa hapanimelässä kastikkeessa ananaksen kera. Todella hyvää!

Paluumatkalla kiertelemme saaren rantoja. Uimme Bang Baon hienolla palmurannalla. Siellä voisi yöpyäkin. Aivan rannassa on kivannäköisiä, edullisia Siam Beachin bungaloweja. Saaren eteläkärjessä on pitkä Ao Phrao -ranta. Sieltä löytyy aution rannan tunnelmaa ja edullista majoitusta.

Bang Bao Beach.

Ao Phrao Beach.

Moporeiteillä on siellä täällä viihtyisiä taukopaikkoja. Nautimme banaanismoothiet Goodview-näköalakahvilassa. Sieltä avautuu näkymä Klong Chao -rannalle, jossa on majapaikkamme Tinkerbell.

Shoppailijoille ja yöeläjille Koh Koodia ei voi suositella. Klong Chaon pienessä kylässä on muutamia kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Pieni ulkoilmakahvila Flying Fish pääkadun varressa on suosikkimme.

Kahvila Flying Fish.

Klong Chaon kylätie

Klong Chao sijaitsee jokisuistossa. Edullisimmat majapaikat löytyvät joen varresta. Siihen voi tutustua myös melomalla.

Klong Chao -rannan majapaikat ovat saaren kalliimmasta päästä. Yö Tinkerbellin rantabungalowissa maksoi noin 250 euroa marraskuussa 2017. Emme maksaneet mielestämme turhasta. Tinkerbell on kaunis, viihtyisä ja luonnonläheinen majapaikka.

Rantabungalow, Tinkerbell Resort.

Tinkerbell Resort, rantabungalow.

Paikan päällä tekemämme vertailun perusteella pidämme Tinkerbelliä Klong Chao -rannan – ja koko saarenkin – viihtyisimpänä majapaikkana.

Tinkerbellin viereinen hotelli High Season on luokiteltu luksuspaikaksi. Sen suuret rantabungalowit ovat kolme kertaa kalliimpia kuin Tinkerbellin.

Saarelta löytyy myös äärimmäistä luksusta. Omassa rauhassaan sijaitsevan Soneva Kirin rantabungalowit maksavat yli 3000 euroa yöltä. Niissä on yöpynyt kuulemma amerikkalaisia filmitähtiäkin. Emme päässet selvittämään asiaa, sillä luksushotellin portti pysyi kiinni.

Vietnamilaista iltakahvia.

Ajamme katsomaan auringonlaskua View Point -kahvilaan. Se on rakennettu veden päälle jokisuistoon. Suihkautamme sääskimyrkkyä ja nautimme vietnamilaista kahvia. Pian syttyvät bungalowien kotoisat valot.

Lue myös

Lähetä kommentti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Hyväksy Lue lisää