KOH LIPE: Kesämökillä turkoosin meren rannassa

by admin

Emme varsinaisesti haltioidu, kun saavumme paljon hehkutetulle Koh Lipelle tuntien merimatkan jälkeen. Saaren päärannalla Pattaya Beachilla on todellinen hulabaloo. Ranta on täynnä pitkähäntä- ja pikaveneitä, joista kannetaan matkalaukkuja hienolle valkoiselle hiekalle. Mopotaksien armeija huutelee taustalla hotellien nimiä.

Pieni Koh Lipen saari oli ehkä vielä vuosikymmen sitten ”hidden gem”, piilossa oleva helmi kaukana Etelä-Thaimaassa. Nyt se ei ole enää piilossa. Helmeksi Lipeä voi silti yhä sanoa, erityisesti sitä ympäröivien vesien vuoksi. Tämän turkoosimpaa ja kirkkaampaa merta Thaimaasta ei löydy.

Pattaya Beach, Koh Lipe. Kuva: Tuomas Hyytinen

Pattaya Beach, Koh Lipe.

Päärannan tungoksessa huokaisemme helpotuksesta, että majapaikkamme on saaren toisella laidalla, Sunrise-rannalla. Meidät kyyditään sinne mopotaksin sivuvaunussa muutamassa minuutissa.

Ensivaikutelma Koh Lipestä oli pahaenteisen rauhaton, mutta tulo majapaikkaan karkottaa huolemme. Castaway Resort on luonnonläheinen, tyylikäs ja viihtyisä paikka – jo yksinään hyvä syy tulla Koh Lipelle.

Castaway on Thaimaan suosikkimajapaikkamme Koh Ngai -saaren Coco Cottagen ohella. Yö Castawayn rantabungalowissa maksoi noin 100 euroa marraskuussa 2017.

Rantabungalow, Castaway Resort.

Rantabungalow, Castaway Resort.

Bungalowin alakerta, Castaway Resort.

Rantabungalow, Castaway Resort.

Täällä on viehättävä kesämökkitunnelma. Kaksikerroksiset, yksinkertaisen tyylikkäät puumökit ovat hiekalla aivan meren rannassa. Terassilla on riippukeinu. Mökin ovesta tullaan suoraan alakerran vessaan ja suihkuun. Lämmintä vettä ei tule, sillä ekohotellissa säästetään sähköä. Mökissä ei ole myöskään koneellista ilmastointia, jääkaappia ja televisiota.

Nousemme yläkerran pieneen makuuhuoneeseen. Sängyssä on kauniisti kirjailtu peitto. Merimaisemaa reunustavat syvänvihreät cashewpähkinäpuut.

Kun avaamme parvekkeen oven, tuntuu kuin olisimme meren päällä. Tuuletus ainakin pelaa! Beach Front Breezy Bungalow on nimensä veroinen. Myöhemmin huomaamme, että kunnon myrskyssä vesi tulee parvekkeen oven raoista sisään.

Castaway Resortin ravintola.

Castaway Resortin ravintola.

Castaway Resortin ravintola

Mökin tarkastettuamme syömme Castawayn ravintolassa, jonka menu on monipuolinen ja hyvä. Ravintolassa viihtyy esteettisistäkin syistä.

Bambukatoksen alla voi syödä rennosti tyynyillä makoillen ja turkoosille merelle tähyillen. Toisessa tasossa palmulehväkattojen alla ovat baari, pieni kirjasto ja hotellin vastaanotto. Kaikki on rakennettu puusta, joka on meri-ilman tyylikkäästi patinoimaa. Tunnelmallisillaan ravintola on illalla kynttilän valossa.

Sunrise Beach on rauhallisempi kuin pääranta Pattaya Beach. Täälläkin on kyllä pitkähäntäveneitä parkissa. Niiden välissä mahtuu silti hyvin uimaan. Suoraan rannasta pääsee hyville snorklauspaikoille, jotka ovat kahden läheisen pikkusaareen ympäristössä.

Castawayssa on sukelluskoulu, jossa pääsee nopeasti harrastuksen alkuun. Hotelli järjestää myös joogatunteja.

Sunrise Beach.

Koh Lipellä kaikki on 10 minuutin kävelymatkan päässä. Aivan Sunrise-rannan takana on pieni kylä. Jatkamme matkaa saaren keskukseen, kävelykadulle.

Kalagrillin haju leijailee nenäämme. Väki parveilee ravintoloiden kalatiskien ääressä. Vilkkaalla ostoskadulla on myös paljon rantavaatekauppoja, matkatoimistoja, sukellusputiikkeja ja katukahviloita. Istahdamme cappucinolle ja suklaakeksille.

Koh Lipen kävelykatu.

Kalaravintola, Koh Lipen kävelykatu.

Kahvila Bloom, Koh Lipen kävelykatu.

Käveltyämme ostoskadun läpi päärannalle toteamme, että Lipe is full. Pieni saari näyttää rakennetun kestokykynsä rajoille. Jätehuollon haasteet eivät jää piiloon. Päärantaa rumentaa ruosteinen rahtilaiva, jonka valtava jätelasti odottaa kuljetusta mantereelle.

Aamukävelyllä Sunrise-rannalla vastaan tulee kyltti Taxiboat. Sen ympärillä päivystää saaren alkuperäisiä asukkaita (Urak Lawoi). Koh Lipe on muuttunut nopeasti kaukaisesta kalastajakylästä kuuluisaksi lomasaareksi, jonne kiidetään pikaveneissä.

Nyt alkuperäiskansalla on pieni kylä ja rantakaistale Sunrise Beachilla. He hankkivat mereneläviä turistien syötäväksi ja kuljettavat väkeä snorklaus- ja sukellusretkille pitkähäntäveneillä. Retket lähisaariin ovat Koh Lipen parasta antia. Saari kuuluu Tarutaon kansallispuistoon.

Snorklausretkellä. Taustalla Koh Adang.

Koh Adang.

Venekuski vie meidät lähivesien parhaille snorklauspaikoille. Värikkäiden kalojen parvi tulee veneen viereen. Vesi on niin kirkasta, ettei veteen oikeastaan tarvitsisi sukeltaa.

Lounaan nautimme Koh Adang -saaren hiekkarannalla. Pitkällä rannalla ei ole ketään muita – tunnelma on kuin Robinson Crusoe -saarella.

Lue myös

Lähetä kommentti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Hyväksy Lue lisää